Är din webbplats redo för Googles uppdatering “Helpful Content”?
October 14, 2022
October 14, 2022
”Det har inte göra med ordlängd eller hur många söktermer utan det handlar om att ge användarna en bra upplevelse”. Den 27 september arrangerade WGP ett webinar där Kristina Bergwall, Team Lead SEO & Analytics på WGP, förklarade hur Googles nya uppdatering ”Helpful content update” påverkar webbplatser, dess innehåll och vad man behöver tänka på.
Helpful content update är en uppdatering som syftar till att Googles algoritm kommer att straffa webbplatser som har innehåll som enbart är skapat för att ranka högt i första hand, och användaren i andra hand. Enligt Google började den här uppdateringen rullas ut för den engelskspråkiga webben den 25 augusti 2022 och syftet med uppdateringen är att rensa bort lågkvalitativt innehåll från att visas högt i sökresultaten.
Ett exempel på detta skulle kunna vara sidor eller artiklar som i titeln antyder på att ha information om när en ny film kommer att ha biopremiär (En sökning som brukar ha stora sökvolymer). Men när besökaren väl klickat sig in på sidan så återfinns inte någon sådan information.
Google menar att hjälpsamt innehåll är sådant som du skulle vilja läsa om du har ett problem att lösa och behöver svar på en fråga. Enkelt uttryckt ska innehållet vara relevant för sökningen användaren gör. Den här uppdateringen är en fortsättning på E-A-T som är en rakningsfaktor Google använder för att utvärdera om din webbplats borde rankas. E-A-T står för expertis, auktoritet och tillförlitlighet.
Google har gått ut med ett par frågor som du kan ställa dig själv när du skapar innehåll för att säkerställa om ditt innehåll är högkvalitativt.
Det man kan göra är att ha sin målgrupp i åtanke. För att effektivt kunna svara på det problem som användaren har måste vi veta vilka dem är och vad dem vill. Vi ser också tydligt att expertis är viktigt. Något som hör ihop med kvaliteten på innehållet eftersom en expert på ämnet kan ge användaren en bättre upplevelse än någon som inte är expert.
Lågkvalitativt innehåll kan vara kort innehåll om det inte är fullständigt, det vill säga om det inte ger svar på en fråga. Google har gått ut med att antal ord inte spelar någon roll utan det handlar bara om att göra användaren nöjd och att innehållet är hjälpsamt.
Ett annat exempel på lågkvalitativt innehåll är språkligt dåligt innehåll som innehåller stavfel eller grammatiska fel. Även innehåll skapat enbart med SEO i åtanke och inte för användaren blir lågkvalitativt, till exempel innehåll med så många söktermer att texten inte går att läsa.
Google vill att användaren ska vara nöjd med sin sökning och få ta del av innehåll skapat av människor för människor.
Om du har innehåll på din sida som är av låg kvalitet är det inte bara den sidan som troligtvis kommer att drabbas i sökresultatet, utan uppdateringen kan komma att slå mot hela din webbplats. Se därför över ert innehåll och justera de sidor som idag kan ligga i riskzonen. Passa även på att ta en extra kontroll över eventuella 404-sidor.
Om man skulle komma att straffas av Google och den nya uppdateringen kan det ta några månader innan man repar sig. Än har uppdateringen inte kommit till Sverige, men ni kan redan nu förbereda er genom att skapa en strategi med följande steg:
Det viktigaste är att fråga sig själv om ditt innehåll är skapat av människor och för människor. Är innehållet ingående och värdefullt innehåll? Har du genuin expertis? Om svaret är ja har du troligtvis inget att vara orolig över. Men det finns alltid utrymme att förbättras, något även dina konkurrenter gör.
Google har uppdaterat sin algoritm för bättre sökresultat vilket gör att webbplatser med dåligt innehåll kommer att straffas. Vi har sett att webbplatser har straffats – det har dock drabbat färre webbplatser än vad vissa förväntat sig. Det viktiga är att innehållet tillgodoser användarna och dess sökintention.
Det blir bara viktigare och viktigare med en robust SEO- och content-strategi för att säkra sina sökresultat. Det är värt att tänka allt mer på User Experience (UX) för det handlar verkligen om kundens upplevelse av webbplatsen.
Det man kan göra är att se över sin strategi, analysera det innehåll ni har, identifiera lågkvalitativt innehåll som man kan ta bort eller förändra, analysera sökordsintentionen och gör en sökordsanalys.
Testa att analysera lösningar i Google Analytics, lägg fram en ny content- och SEO-strategi. Om det här känns överväldigande eller tidskrävande får du gärna höra av dig till oss så att vi på WGP kan hjälpa dig med hela eller delar av det.