Farväl Google Analytics Universal – Välkommen GA4

29 juni, 2023

Farväl Google Analytics Universal – Välkommen GA4

Inom webbanalys så har Google Analytics länge varit ett av de grundläggande verktygen då det erbjuder värdefulla insikter om användarnas beteende och webbplatsens prestanda.

Men en betydande förändring har varit på väg sedan snart tre år tillbaka, detta då Google i oktober 2020 presenterade utfasningen av Analytics Universal och därmed även introduktionen av dess ersättare som träder i kraft från och med den 1 juli 2023 – Välkommen Google Analytics 4.

Den 1 juli 2023 kommer Google Universal Analytics / UA / GA3 (kärt barn har många namn) att sluta samla in data och så småningom även helt tas bort & försvinna.

Många företag som i dagsläget använder sig av GA3 har fortfarande inte genomfört sin migrering till GA4. Därför vill vi ägna detta blogginlägg till att gå igenom vikten av att omfamna denna övergång till GA4 samt framhäva några av de största skillnaderna mellan de två verktygen.

Sista chansen att migrera till GA4 är NU!

De som varit ute i god tid och gjort övergången sedan tidigare har haft en mjuk övergångsperiod där de har kunnat jämföra sin GA4 data mot sin GA3 data. Nu får de även chansen att jämföra sin nya GA4 data mot den historiska när GA3 väl blir utfasad den 1 juli.

Även om verktygen låter väldigt snarlika så är GA4 helt nytt och därför inte heller bakåtkompatibelt med GA3. Detta innebär att man inte kommer att kunna använda GA4 för att analysera den data som tidigare samlats in via GA3.

Konsekvensen av detta är att om du inte har GA4 (eller ett annat analysverktyg) på plats senast den 1 juli kommer du inte kunna samla någon användardata alls. Så småningom kommer även den historiska GA3 datan att försvinna, när Google slutför avvecklingen av verktyget.

Att förlora värdefull insikt i användarbeteende och webbplatsprestanda har otroligt negativa konsekvenser för framtida strategiska beslut och optimiseringsprocesser, se därför till att ta tag i detta – helst igår!

Denna totala förlust av värdefull historisk data är en av de viktigaste anledningarna till att migrera till Google Analytics 4 snarast möjligt.

De 5 viktigaste skillnaderna mellan GA3 och GA4

1. Datamodell

Datamodellen i GA3 är baserad på sessioner och sidvisningar. Den spårar användarinteraktioner på en webbplats och tillskriver dem till sessioner, vilket gör det möjligt att analysera användarbeteende inom en specifik session.

GA4 är däremot baserad på en händelsestyrd datamodell. Det vill säga att den fokuserar på individuella användarinteraktioner och ger därför en mer detaljerad förståelse för användarnas beteende över de olika enheter och plattformar som existerar i dagens ständigt föränderliga digitala landskap.

2. Kontostruktur

I GA3 består strukturen av följande tre nivåer: Account – Property – View medan i GA4 finns bara två: Account – Property.

Detta betyder att i GA4 så existerar det inte några views och Google introducerade därför i stället ett helt nytt koncept som kallas för Data streams. En data stream representerar flödet från en webbplats eller app till GA4.

GA3 samlar in data på property nivån med ett tracking ID medan GA4 samlar in det på en data stream nivå med olika data stream ID, varje GA4 property kan ha upp till 50 olika data streams.

Ett exempel på ett scenario där flera data streams är användbart är om man exempelvis har samma applikation fast på olika plattformar som Android & iOS – en app som är den samma fast den finns på både Google Play & App Store.

3. Bounce rate & Engagement rate

En av de större skillnaderna i GA4 är att Google har valt att ta ett mer “positivt” perspektiv och rapporterar därför primärt på ett nytt mätvärde som kallas för Engagement rate. Detta räknas ut genom att ta Engaged sessions / sessions.

Vad räknas då som en Engaged session?

Detta är sessioner som uppfyller något av följande:

  • Varat längre än 10 sekunder.
  • Innehållit minst 2 sidvisningar.
  • Haft åtminstone 1 conversion event.

Betyder detta att bounce rate inte längre finns i GA4?

Nej, bounce rate existerar fortfarande men det är viktigt att ha i åtanke att det räknas annorlunda jämfört med GA3.

I GA4 så är bounce rate den omvända engagement rate, medan i GA3 räknas det som en single-page session.

Det vill säga att en bounce i GA3 är en session som endast skickat en hit till Analytics servern, exempelvis när en användare öppnar upp webbplatsen, gör ingenting & därefter stänger den.

4. Avancerade analysmöjligheter

GA4 innehåller avancerade analysfunktioner och AI-drivna insikter. Man kan dra nytta av maskininlärning och artificiell intelligens för att upptäcka trender, förstå användarnas beteende och få rekommendationer för att optimera sin digitala marknadsföring.

Detta hjälper en att fatta mer informerade beslut och därmed förbättra resultatet av sin digitala marknadsföring.

5. Framtidssäkring

GA4 är den senaste versionen av Google Analytics och kommer att vara Googles primära mätverktyg framöver.

Genom att migrera till GA4 säkerställs det att man är i linje med de senaste utvecklingarna och framtida uppdateringar inom webbanalys.

I och med att slutet för GA3 är här så är det viktigare än någonsin att migrera till GA4. Övergången medför en mängd fördelar, inklusive förbättrad användarcentrerad spårning, fler insikter baserade på artificiell intelligens och en framtidssäkrad analyskapacitet.

Behöver ni hjälp med att komma igång?

För att mätningen av er webbplats och digitala kampanjer ska fortsätta fungera oavbrutet krävs det att GA4 implementeras innan den 1 juli 2023. Vi på WGP hjälper er gärna och har just nu ett erbjudande med implementering av både Google Tag Manager och GA4.

I erbjudandet ingår följande:

  • Implementering av Google Tag Manager på webbplatsen, detta verktyg underlättar insamlandet av data från olika källor som exempelvis Google Analytics, Google Ads samt sociala medier som Facebook.
  • Implementering av Google Analytics 4 och säkerställande av att insamlandet av data fungerar korrekt.

Tveka inte på att höra av er till oss på WGP om ni känner er vilse och vill ha hjälp med övergången till GA4.

Kontakta oss smidigast via formuläret här.