1. Datamodell
Datamodellen i GA3 är baserad på sessioner och sidvisningar. Den spårar användarinteraktioner på en webbplats och tillskriver dem till sessioner, vilket gör det möjligt att analysera användarbeteende inom en specifik session.
GA4 är däremot baserad på en händelsestyrd datamodell. Det vill säga att den fokuserar på individuella användarinteraktioner och ger därför en mer detaljerad förståelse för användarnas beteende över de olika enheter och plattformar som existerar i dagens ständigt föränderliga digitala landskap.
2. Kontostruktur
I GA3 består strukturen av följande tre nivåer: Account – Property – View medan i GA4 finns bara två: Account – Property.
Detta betyder att i GA4 så existerar det inte några views och Google introducerade därför i stället ett helt nytt koncept som kallas för Data streams. En data stream representerar flödet från en webbplats eller app till GA4.
GA3 samlar in data på property nivån med ett tracking ID medan GA4 samlar in det på en data stream nivå med olika data stream ID, varje GA4 property kan ha upp till 50 olika data streams.
Ett exempel på ett scenario där flera data streams är användbart är om man exempelvis har samma applikation fast på olika plattformar som Android & iOS – en app som är den samma fast den finns på både Google Play & App Store.
3. Bounce rate & Engagement rate
En av de större skillnaderna i GA4 är att Google har valt att ta ett mer “positivt” perspektiv och rapporterar därför primärt på ett nytt mätvärde som kallas för Engagement rate. Detta räknas ut genom att ta Engaged sessions / sessions.
Vad räknas då som en Engaged session?
Detta är sessioner som uppfyller något av följande:
- Varat längre än 10 sekunder.
- Innehållit minst 2 sidvisningar.
- Haft åtminstone 1 conversion event.
Betyder detta att bounce rate inte längre finns i GA4?
Nej, bounce rate existerar fortfarande men det är viktigt att ha i åtanke att det räknas annorlunda jämfört med GA3.
I GA4 så är bounce rate den omvända engagement rate, medan i GA3 räknas det som en single-page session.
Det vill säga att en bounce i GA3 är en session som endast skickat en hit till Analytics servern, exempelvis när en användare öppnar upp webbplatsen, gör ingenting & därefter stänger den.
4. Avancerade analysmöjligheter
GA4 innehåller avancerade analysfunktioner och AI-drivna insikter. Man kan dra nytta av maskininlärning och artificiell intelligens för att upptäcka trender, förstå användarnas beteende och få rekommendationer för att optimera sin digitala marknadsföring.
Detta hjälper en att fatta mer informerade beslut och därmed förbättra resultatet av sin digitala marknadsföring.
5. Framtidssäkring
GA4 är den senaste versionen av Google Analytics och kommer att vara Googles primära mätverktyg framöver.
Genom att migrera till GA4 säkerställs det att man är i linje med de senaste utvecklingarna och framtida uppdateringar inom webbanalys.
I och med att slutet för GA3 är här så är det viktigare än någonsin att migrera till GA4. Övergången medför en mängd fördelar, inklusive förbättrad användarcentrerad spårning, fler insikter baserade på artificiell intelligens och en framtidssäkrad analyskapacitet.