Har du koll på E-A-T? | SEO 2020

7 januari, 2020

EAT+SEO+Blogg+WGP+Web+Guide+Partner.jpg

VAD BETYDER E-A-T?

Google har uppdaterat sina Search Quality Evaluator Guidelines och E-A-T förekommer nu fler än 180 gånger. Så vad betyder E-A-T egentligen? E-A-T står för Expertise, Authority och Trustworthiness. Google tycker att innehåll som skapats av någon som är expert och har auktoritet inom ett ämne ska lyftas framför innehåll som är skapat av någon som inte är det.

Bakgrunden är något Google länge varit ute efter, nämligen högre kvalitet bland allt innehåll som Google läser av och levererar till den som googlar. Och det känns ju smidigt!

Google utvärderar E-A-T genom olika signaler. Om du kan visa din expertis, auktoritet och trovärdighet inom det område du eller din verksamhet arbetar med är ni på rätt väg. Än bättre om andra refererar eller länkar till er och bekräftar er relevans och lämplighet inom ett område, en viss produkt eller tjänst.

E FÖR EXPERTIS:

Vardagsexpert eller Expert? Du kan vara expert utan att ha auktoritet. Kontexten kan visa att du kan mycket om ett ämne och du kan vara uppskattad för det.

Till exempel om du har en matblogg inom bakning som hobby blir du ju något av en vardagsexpert. När det kommer till frågor inom juridik, medicin eller hälsa är det däremot viktigare med formell expertis. I dessa områden vill den som söker efter information få ett svar enligt gällande praxis av någon med utbildning och erfarenhet av området.

Viktiga områden som juridik, medicin och hälsa räknas till så kallade YMYL-områden. Förkortningen står för Your Money Your Life. I dessa områden blir formell expertis extra viktigt enligt Google.

A FÖR AUKTORITET:

Vem är du och vad gör du? Det gäller att tydligt förmedla både din kunskap och din erfarenhet. Hur mäts det då? Jo, Google letar exempelvis efter indikationer på vem som skriver innehåll på en webbplats. En viktig indikation är author pages med foto, namn och biografi på författaren som skriver textinnehållet.

Det är även bra att få länkar från andra relevanta källor eller personer som refererar till er webbplats. Likaså är det viktigt att sidor ni länkar till eller refererar till har en hög kvalitet.

Har du ett bra rykte på nätet? Har du bra omdömen online? Glöm inte att besvara dem, både positiva och negativa. Ditt rykte påverkar din auktoritet.

T FÖR TILLFÖRLITLIGHET:

Är det sant eller hittepå? Är innehållet du skriver sanningsenligt? Finns det källor till påståenden och relevanta siffror/data i texten? Eller skriver du egna tankar och filosoferar fritt?

Är innehållet tillgängligt? Är det enkelt att navigera på webbplatsen? Är sidan säker? Finns det en privacy policy? Är webbplatsen inte hackad? Har sidan säkerhetscertifikat med https:// eller inte?

Finns information om skribenten, exempelvis foto och biografi? Och igen – är ni formella experter för området ni skriver om? Svaren på dessa frågor berättar hur tillförlitliga ni är!

TIPS – VAD GOOGLE TITTAR PÅ

SE UPP FÖR FALLGROPAR:

  • Har ni snabbskrivna och ytliga texter eller djupgående innehåll?

  • Undvik clickbait-rubriker. Överdriv inte. Lova inte för mycket.

  • Har ni störande annonser? Är det hemska bilder?

  • Rankar ni som är avsändare bra eller dåligt på Google? Har ni bra rykte?

  • Har ni information om era skribenter och författare (foto, namn, biografi)?

VAR SKA VI BÖRJA MED E-A-T?

  • Optimera er webbplats för användare, inte bara sökmotorer.

  • Börja skriva och etablera dig. Spamma inte.

  • Ha som mål att vara den som andra läser och länkar till.

  • Svara på frågor. Skriv ut frågan tydligt och svara utförligt.

Jobbar ni redan med E-A-T eller behöver ni komma igång? Kontakta oss så berättar vi mer om vad vi kan göra för dig.

Keep an eye for our next webinar

Laoreet dolore magna aliquam erat volutpa wisi enim adewm veniam.