Målgrupper på sociala medier 2022

25 oktober, 2022

Nyligen släpptes den efterlängtade rapporten från svenskarna och internet som visar att användandet av sociala medier är fortsatt högt i Sverige. För marknadsförare blir det därför viktigare än någonsin att inkludera sociala medier i sin mediemix men det gäller att göra sin hemläxa och läsa på om de olika plattformarna och vilka målgrupper som finns var.

Sociala medier är som vi alla vet ett samlingsnamn på en stor mängd plattformar, men det blir något naivt att tro att samtliga plattformar attraherar samma målgrupper och fungerar på samma vis. Tiden som vi svenskar spenderar på sociala medier fortsätter att ligga på en högnivå och därför behöver du som marknadsförare se till att inkludera sociala medier i din mediemix för att inte hamna efter dina konkurrenter.

Något som är viktigt att tänka på med dessa målgrupper är att dem inte befinner sig på samma sociala medier och inte har samma beteende över alla plattformar, därför måste du anpassa din kommunikation inte bara efter målgrupp utan även efter plattform och om du vill använda dig av flera plattformar behöver kommunikationen vara olika trots att det gäller samma kampanj.

Det är allmänt känt att millenials, de födda mellan 86-95, och gen Z, som är födda mellan 1996-2012, har ett kortare attention span. Enligt Forbes har millenials ett uppmärksamhetsspann på 12 sekunder medan gen z har motsvarande på bara 8 sekunder. Det som gör det svårt är dessutom att millenials i snitt koncentrerar sig på tre skärmar samtidigt, du konkurrerar alltså med flera olika skärmar när du försöker nå ut till din målgrupp. Det här är en effekt av att dessa generationer vuxit upp och lever med en överstimulans av information och man bör se uppmärksamhetsspannet mer som ett filter, där man filtrerar ut onödig och ointressant information för att sedan snabbt gå vidare. Meta själva går ut med att man behöver fånga mottagarens intresse inom 1,7 sekunder för att de ska fortsätta ta intryck av innehållet.

Så var befinner sig din målgrupp?

Förutom att du behöver fånga målgruppens intresse fort behöver du även befinna dig på rätt plattform och förstå målgruppens beteende. När man använder sig av social media marketing är det viktigt att ha målgruppens beteende i åtanke, det är onödigt att placera annonser på Instagram story om din målgrupp generellt inte tar del av storys.

I diagrammet ovan kan vi se vilka kanaler som, enligt svenskarna och internet, är vanligast för olika generationer där Youtube och Facebook är relativt starkt över de flesta generationer men Facebook faller kraftigt i användning av 00-talister. Nedan har vi sammanställt några av kanalerna och hur deras statistik sticker ut.

Facebook
Rapporten visar att de flesta generationer utom 00-talister finns här och använder plattformen väldigt ofta, däremot skiljer det sig lite över generationer hur man använder Facebook.

De äldre generationerna använder sig oftare av funktionen att dela andras inlägg och gratulera vänner på födelsedagen än de födda på 80-talet och framåt som i större utsträckning använder Facebook till att chatta med vänner och delta i evenemang eller köpa och sälja saker på Marketplace.

På Facebook kan man använda mer text i sin kommunikation än vad man kan göra på andra plattformar men om du använder dig av video så tänk på att texta tal eftersom de flesta tittar på Facebook med ljudet av.

Instagram

Då plattformen främst består av bilder och rörligt material så attraherar den de flesta generationerna, men även här skiljer det sig hur olika åldersgrupper använder plattformen. Rapporten visar att de flesta användare scrollar i flödet men att ta del av storys gör främst de som är födda på 70-talet och framåt och tittar på reels gör främst de som är födda på 80-talet och framåt.

Det är också vanligt särskilt bland 90-talister att följa influencers eller varumärken här vilket gör det till en ypperlig plattform för ditt varumärke att växa på men materialet på Instagram är bildbaserat och det finns inte särskilt mycket utrymme för text. Här fungerar välproducerat och genomtänkt material bättre än på Snapchat men tänk på att placeringen på ditt innehåll behöver spegla din målgrupps användande av plattformen.

Snapchat

Snapchat är en mer kreativ plattform som främst består av bilder och rörligt material. Enligt Snapchat känner 95% av dess användare sig lyckligare när de använder appen, bland annat för de kreativa möjligheter som finns när man skapar innehåll men avsaknaden av offentliga kommentarer bjuder också in till att våga uttrycka sig själv mer öppet.

Här befinner sig främst de som är födda på 90-talet och senare och det vanligaste är att man snappar/chattar med vänner som man känner, tar bilder och storys som delas med vänner och använder de filter och AR-linser som appen tillgodoser.

Det här är en utmärkt plattform för marknadsföring till yngre målgrupper eftersom användaren interagerar med ditt innehåll och om du till exempel skapar en egen AR-lins kan användarna sprida den vidare genom att använda den men de erbjuder även möjligheten till dynamiska fullskärmsannonser som mottagaren inte kan klicka bort.

TikTok

Videoplattformen är absolut störst bland 00-talister men skiljer sig från Snapchat eftersom man främst tittar på videos av okända TikTokers och kändisar som man följer. TikTok är även det en väldigt snabbrörlig plattform som enbart består av kortare filmklipp på några sekunder där perfektion inte uppskattas.

Här gäller det att hänga med i svängarna och haka på trender samt använda sig av humor för att få spridning. Det har blivit vanligt att göra olika challenges på TikTok  – till exempel Jerusalema challenge som många varumärken hakade på under förra året vilket i vissa fall ledde till ökad exponering för varumärket men det gäller att vara snabb på bollen eftersom trenderna snabbt byts ut.

Vad kan man göra för att nå ut till rätt målgrupp?

Det viktigaste är att fokusera på vart din målgrupp befinner sig. Vill du nå 00-talister med snabbt och roligt material kanske du borde satsa på TikTok eller Snapchat men om du i stället försöker nå män i 45 års åldern är det Youtube eller Facebook som gäller. Vill du nå en kvinna född på 90-talet ska du marknadsföra dig på Instagram, Facebook eller Youtube. Sen gäller det att anpassa ditt marknadsföringsmaterial efter plattformen, även om många generationer finns på Instagram tittar inte lika många generationer på reels och storys vilket innebär att du inte kommer att nå ut till dem med placeringar på story, dessutom behöver ditt material anpassas efter plattformens känsla. De flesta på TikTok vill till exempel se roliga klipp som inte känns överproducerade.

Hur ska du få ut ditt budskap i mediebruset?

Tänk på att hålla ditt budskap så kort och koncist som möjligt. Eftersom du bara har ett fåtal sekunder på dig behöver du göra ett intryck på mottagaren som gör att de vill ta reda på mer om din produkt. Uppmärksamhetsfiltret är kortare och du behöver skriva lättlästa texter som mottagaren lätt kan ta till sig oavsett generation men det är extra viktigt när du försöker nå yngre generationer. Om du vill att mottagaren ska utföra en handling, till exempel lämna sin e-postadress, behöver du göra vägen dit så kort och enkel som möjligt för användaren både i annonseringen och på din hemsida.

Om du har frågor eller känner att du behöver hjälp att hitta och nå ut till din målgrupp via sociala medier får du gärna kontakta oss.