Online Friday Buzz med AI-innovatören Peltarion
April 29, 2020
April 29, 2020
Anna Gross, Business Developer hos Peltarion, och Johan Mossberg, VD för WGP, inleder årets första Friday Buzz
Äntligen gick årets första Friday Buzz av stapeln! Om än online. Fredagen den 24 april gästades vi av Anna Gross, Business Developer hos det spännande AI-företaget Peltarion. Hon gav oss en intressant presentation om just Artificiell Intelligens och hur vi kan bygga våra egna AI-modeller.
Peltarion grundades 2004 med visionen att göra det möjligt för alla, oavsett bakgrund, att bygga och implementera AI-projekt. Genom plattformen The Operational AI platform som de själva tagit fram kan man smidigt bygga AI-modeller utan att behöva kunna något om kodning.
Idag är Peltarion Sveriges ledande innovatör när det kommer till AI, med kontor i både Stockholm och London. Över 300 företag har använt sig av Peltarions teknologi, bland andra NASA, Tesla, Dell och Harvard.
Anna ville ge oss en introduktion till AI och hur teknologin fungerar, men framförallt att väcka ett intresse för att börja bygga egna modeller. För AI är kanske inte så svårt som vi tror?
Vad är AI? Kortfattat handlar det om att få maskiner att påvisa intelligens genom att fastställa olika typer av prognoser. Tekniken är vad man kallar en generel purpose technology, vilket innebär att den är så pass omfattande att troligtvis alla industrier kommer att kunna effektiviseras av den. Anna tog ett par exempel på hur AI kan användas:
Kategorisering av musik. Låt oss säga att du har ett musikstreamingföretag med tusentals nya låtar som kommer in hela tiden. Dessa måste kategoriseras så att de hamnar rätt på webbplatsen, och just detta kan en AI hjälpa till med.
Diagnostisering. AI kan till exempel avgöra om ett födelsemärke är god- eller ondartat med samma säkerhetsgrad som en dermatolog. Det innebär att man med hjälp av tekniken kan effektivisera en annars tidskrävande diagnostiseringsprocess.
Tolka text. BERT är Googles AI-modell som tolkar text. BERT har tränats i att förstå 3 miljarder ord och kan även uppfatta ords betydelse beroende på dess sammanhang och semantik. Detta för att vi ska kunna få så träffsäkra och relevanta sökresultat som möjligt när vi googlar.
Anna menar att ju mer AI vi implementerar i våra organisationer, desto mer effektivisering och avkastning kan vi förvänta oss. Och oavsett vilken roll vi har de kommande 20 åren så kan vi alla gynnas av AI på olika sätt. Men ett vanligt hinder är att AI-talangerna som finns därute idag är extremt dyra. Lika dyra som en NFL quarterback. Därför måste vi många gånger börja arbeta med AI själva. Men med hjälp av olika plattformar så är detta fullt möjligt!
The Operational AI platform är en plattform framtagen av Peltarion. Med den kan du bygga och ändra egna AI-modeller utan att koda. Under webinaret kunde vi som lyssnade gå in och testa plattformen hands-on genom att bygga en egen modell.
Modellen skulle tolka textdata (likt Googles BERT). I detta fall gällde det specifikt ett dataset kopplat till Twitter och tweets, som vi hämtade från Kaggle. Vår uppgift var att genom datasetet träna modellen i att se skillnad på om en tweet var kopplad till en katastrof eller inte. Exempelvis kan ”the guitarist is on fire” betyda två saker.
Är du själv sugen på att börja labba med AI-modeller så har Peltarion skrivit ett blogginlägg med en step-by-step-guide i hur du gör.
Stort tack till Anna Gross för att vi fick ta del av det spännande arbete som ni på Peltarion gör, och vilka möjligheter som AI erbjuder.