Position 0 + position 11 = sant: Radikal förändring av featured snippets

23 januari, 2020

Google har återigen ändrat sökresultatet, och den senaste uppdateringen har radikalt ändrat hur featured snippets (som även kallas position noll) påverkar synligheten. Om du lyckas ta position noll och få en featured snippet är det numera den enda placeringen du får på förstasidan i sökresultatet.

Hittills har oftast någon utav sidorna som rankar 1-6 fått featured snippet, beroende på hur bra innehåll sidan hade och hur bra innehållet och informationen var strukturerad. Du fick då två positioner på förstasidan i sökresultatet och en tydlig konkurrensfördel. I och med den senaste uppdateringen verkar detta dock ha ändrats. Nu räknas din featured snippet-position som en av de organiska top 10 resultaten, och det innebär att din webbplats inte längre kommer visas med ett vanligt resultat på förstasidan.

Vi ser många exempel där en landningssida har position noll och position 11 i sökresultatet:

1.jpg
2.jpg

3.jpg

image_2020_01_23T10_03_49_698Z.png
Sgreg.jpg

Endast position noll på förstasidan i sökresultatet

I och med ändringen får du endast position noll på förstasidan av sökresultatet om du lyckas få en featured snippet. Detta bekräftas av Googles egna Danny Sullivan:

Screenshot_3.jpg

Danny gör dock även ett förtydligande till sitt uttalande. Läser man ovanstående ordagrant låter det som att du endast får position noll i sökresultatet, men då inte position 11 eller någon annan position.

I Dannys förtydligande ser vi att landningssidan som får position noll inte längre kommer att finnas på förstasidan av sökresultatet. Våra exempel bekräftar detta. Så nu verkar det inte längre möjligt att jaga två positioner på förstasidan i sökresultatet.

image_2020_01_23T10_14_59_082Z.png

Håll koll på dina featured snippets — effekt på CTR?

Värdet av position noll har länge varit omdebatterat. I vissa fall kan position noll ge dig en klar konkurrensfördel i sökresultatet. I andra fall kan flera featured snippets leda till lägre CTR och minskad trafik, helt enkelt eftersom sökaren får sitt svar direkt i sökresultatet.

Ett vanligt argument för att sikta på featured snippets har länge varit att du tar mer utrymme i sökresultatet, vilket borde innebära mer trafik till dig och mindre till dina konkurrenter. Om du kniper position noll kommer dessutom ingen av dina konkurrenter ha den. Efter denna ändring är svaret kanske inte lika enkelt.

Vad kan och bör du göra?

Vår rekommendation är att det nu är viktigare än någonsin att hålla koll på sin CTR, och sina konverteringar via sök, för de landningssidor som har position noll. Utvärdera om ändringen gynnar dig eller inte, särskilt om du satsat på att få featured snippets.

Såhär går du tillväga:

  1. Använd ditt rankspårningsverktyg för att hitta sökord där du har en snippet
  2. Spåra sökorden i Search console för att se hur din CTR påverkas
  3. Använd dig av Googles nya verktyg för att justera hur din snippet visas, eller om den ska kunna visas överhuvudtaget
  4. Justera tills du hittar en optimal lösning

Behöver du hjälp med att mäta effekten av denna ändring eller ta kontroll över ditt sökresultat hjälper vi på WGP mer än gärna till.