Prisinformationslagen – så ska ni ange prissänkning under REA

20 december, 2022

Har ni koll på de senaste ändringarna inom prisinformationslagen? Den 1 september trädde nya ändringar i kraft med syfte att skydda konsumenter mot vilseledande prissänkningar. Här berättar vi vad som gäller.

Lagändringarna togs fram efter nya EU-regler. Konkret innebär det att när ni ska sänka pris på olika varor inför en REA eller kampanj, så ska det lägsta priset de senaste 30 dagarna också anges tillsammans med det aktuella priset.

Exempel på hur det kan se ut:

Den här ändringen gäller både för fysisk butik och online, samt för både produkter och tjänster. Det finns inget krav på att ha med ordinarie eller rekommenderat pris. Vill ni ha med det, se till att det anges tydligt.

Lagen vill förhindra att priser höjs innan RES och kampanjer

Med lagändringen vill man motverka prishöjningar innan en REA eller kampanj. Flera länder i EU har uppmärksammat problemet med så kallade ”bluffreor”, där man höjer priset på varor inför en REA.

Säg att vi har en produkt som under de senaste 30 dagarna har varierat i pris. Priset har bland annat höjts på grund av efterfrågan. När det väl är dags för REA får man inte jämföra med det högre priset. Det är det lägsta priset de senaste 30 dagarna som är referenspriset och ska anges vid det rabatterade priset.

Behöver vi alltid ange lägsta pris?

Svar: nej. Det finns undantag där ni inte behöver ange tidigare lägsta pris:

  • På varor som snart kan bli dåliga eller med kort sista datum, till exempel färska livsmedel och växter.
  • Gradvisa prissänkningar utan avbrott, till exempel säsongsreor med 30%, 50% och 70%. Då räcker det med att jämföra med det lägsta prisen innan första prissänkningen.
  • Rabattkort eller rabattkuponger som ges till kundklubbsmedlemmar, samt personanpassade rabatter som delas ut vid till exempel en kunds födelsedag.
  • Vid allmänna uttalanden som till exempel “Köp två till priset av en”, “Låga priser”, “Bästa pris” eller “Alltid bra erbjudanden”.

Sammanfattning — kom ihåg att:

  • Ange produktens eller tjänstens lägsta pris i anslutning till det aktuella priset vid en REA eller kampanj. Det gäller då det lägsta priset det senaste 30 dagarna innan prissänkningen.
  • Regeln gäller både för fysisk butik och online.
  • Lagändringen syftar till att undvika vilseledande prisinformation och att motverka att priset höjs innan prissänkningen.

Har ni inte implementerat ändringar som följer lagen så är det hög tid att göra det. Om ni är osäkra på att ni gör rätt, prata med era jurister.