Så gör du SEO för TikTok

11 oktober, 2023, av Martin Östling

I takt med att TikTok växer sig starkare, börjar dess påverkan på sökvanor bli alltmer påtaglig. Redan nu föredrar en betydande del av unga plattformen framför etablerade sökmotorer som Google. Vilka signaler tolkar TikToks algoritm för att leverera relevant innehåll och hur bör ditt SEO-arbete anpassas efter dem? 

När det diskuteras SEO, eller sökmotoroptimering, är det naturligt att fokuset ofta riktas mot Google och hur man kan optimera sitt innehåll för att ranka högre i sökresultaten. Det är inte förvånande med tanke på att Google länge varit, och fortfarande är, herre på täppan när det kommer till att vara den plattform folk söker sig till för att finna svar på sina frågor. 

Google har fortfarande en stark position, men vi ser tydliga förändringar – särskilt bland Gen Z (personer födda 1996-2010). Sommaren 2022 delade Prabhakar Raghavan, Senior Vice President på Google, med sig av en intressant insikt: nästan 40% av personer i åldersgruppen 18-24 i USA föredrar att använda TikTok eller Instagram när de söker efter platser att äta lunch eller middag, istället för Google. 

Detta beteende har bara ökat och enligt en studie ifrån Her Campus Media i år föredrar 51% av alla amerikanska användare TikTok före Google när det kommer till sök.  

I Sverige ser vi samma mönster växa fram, och med tanke på att 57 procent av individer födda på 2000-talet använder TikTok dagligen (och i Sverige generellt är det närmre 20% av befolkningen som använder plattformen minst en gång i veckan – allt enligt Svenskarna och Internet 2023), blir det tydligt hur intressant denna plattform kan vara för marknadsföring, särskilt om man riktar sig mot en yngre målgrupp. 

Användare på TikTok, indelat i åldersgrupper - ifrån Svenskarna och internet 2023

Algoritmen bestämmer innehållet

I motsats till andra sociala medieplattformar, där huvudfokus ligger på att användarna ska ta del av innehåll skapat och delat av nära och kära, bygger TikToks plattform på något helt annat. Här är det användarens nuvarande humör som avgör vad hen får, och vill, ta del av. 

I appen finns det tre flöden:  

  • Utforska 
  • Följer 
  • För dig 

Facebook, Instagram och LinkedIn bygger alla sina flöden på att ge dig som användare innehåll ifrån de personer, sidor och grupper som du valt att följa – blandat med rekommendationer och annonser.  

När du öppnar TikTok å andra sidan kommer du istället in i flödet ”För dig” (For You på engelska) där plattformen låter sin algoritm tolka ditt humör och beteende och levererar sedan utvalt innehåll. Oavsett om du känner eller vet vem kreatören och avsändaren är.  

Enligt rapporten “Svenskarna och Internet 2022” visade det sig att endast 47% av kvinnor och tjejer, samt så lite som 28% av män och pojkar, ägnade sin uppmärksamhet åt videos skapade av vänner och familjemedlemmar på TikTok. Istället riktades deras fokus mot innehåll från andra kreatörer. Detta sammanfaller med TikToks ursprungliga syfte: att leverera användarna innehåll som de uppskattar, oavsett avsändare. 

Därför är TikTok intressant utifrån ett SEO-perspektiv

Så vad är det då för signaler och triggers som algoritmen använder sig av för att tolka användarens humör, för att på så sätt kunna fortsätta leverera liknande innehåll som den tror att användaren vill ta del av? 

  • Interaktioner
    – Om en användare – via knapparna i högerspalten – gillar, kommenterar, sparar eller delar vidare ett klipp. 
  • Hur länge en användare tittar
    – Ju längre en person tittar på ett klipp, desto större indikation på att innehållet ligger i användarens intresse. Om en person snabb scrollar förbi ett klipp så blir det däremot en negativ signal. 
  • Kontoinställningar
    – Algoritmen kommer även leverera innehåll baserat på vilket språk användaren har i sina kontoinställningar och var personen befinner sig i världen. 
  • Videoinformation
    – När algoritmen förstått att användaren gillar ett visst innehåll kommer den även läsa in vilken text (caption) som finns till klippet men även vilka hashtags. Detta för att förstå ämnet och på så sätt kunna leverera innehåll inom samma nisch. 

Så gör du SEO för TikTok

Då det är algoritmen som avgör vem som ska se vilket innehåll, så kvittar det om du som kreatör har 0 eller 100 000 följare (även om det sistnämnda hjälper). Det viktiga är att ditt innehåll matchar det som mottagaren är intresserad av eller söker efter. 

Så, hur ser du då till att ert innehåll dyker upp i folks ”För dig”-flöden och att det fortsätter leva vidare där? Eller att ert innehåll listas när folk söker i ”Utforska”? 

Genom gammal hederlig sökmotoroptimering – fast på TikToks vis! 

  • Målgruppsundersökning
    – Innan ni går vidare med de andra punkterna måste ni fråga er själva: Finns vår målgrupp på TikTok? Om er målgrupp inte är aktiv på plattformen bör ni inte lägga tid eller resurser på det.
  • Sökordsanalys
    – Tyvärr finns det inte ett lika brett utbud av verktyg som när det kommer till att hitta intressanta sökord för Google. TikTok har själva utvecklat ett, men det är mestadels för deras annonsering. Gå i stället in på ”utforska” och se vad som trendar och försök sedan etablera er i den kontexten.
  • Optimera videos och profil
    – Använd era utvalda sökord/keywords i texterna till era klipp, hashtags och inte minst i ljudet! TikTok lyssnar på vad som sägs i klippen.
  • Hitta ert sätt att göra det på
    TikTok handlar om att vara unik och det är inte “one size fits all”. Ni kommer behöva anpassa ert innehåll så att det motsvarar de förväntningar som mottagarna har på TikTok-innehåll. Ni kan inte göra Facebook-innehåll på TikTok osv.  Om mottagarna inte uppskattar ert innehåll kommer de snabbt scrolla vidare och de kommer skada er synlighet.
  • Använd er av en ambassadör
    – Vill ni som företag husera på TikTok men vet inte hur ni ska kommunicera utan att det blir för corporate? Försök att hitta en ambassadör internt som kan personifiera och vara företaget på plattformen. Men återigen: Innehållet måste ligga i linje med allt annat innehåll som publiceras på plattformen.

Öka era SEO-möjligheter

Även om en betydande del av detta blogginlägg har fokuserat på att arbeta med SEO för att engagera TikToks algoritm, är det viktigt att betona att TikTok-innehåll även indexeras och visas i Googles sökresultat. Genom att kombinera era SEO-insatser för både Google och TikTok ökar ni era möjligheter till framgång på båda plattformarna. 

Author

Martin Östling

Agency Director, WGP Malmö