Så skapar du en dashboard som alla förstår

July 3, 2020

Här berättar Linus Logren, i skrivande stund WGP:s byråchef i Malmö, om ett av sina stora intressen – dashboards! Och hur du gör dem tydliga och engagerande.

Denna text är en sammanfattning av webbinariet nedan.

Det är många som vill bli mer datadrivna i sitt arbete, men väldigt många använder inte den data de redan har. Detta kan bero på flera olika saker, men Linus menar att det oftast beror på att endast en liten grupp människor inom verksamheten som har tillgång till datan. Med en dashboard kan datan göras tillgänglig för alla.

webinar_dashboard3.png

Vad är en dashboard?

Dashboard betyder instrumentpanel, och det svenska ordet förklarar innebörden ganska bra. En dashboard är ett sätt att samla in och visa upp data på en skärm. Den är ett hjälpmedel för att olika intressenter ska kunna få insikter från all data företaget samlar på sig i olika system. Linus nämner två saker som är viktiga att tänka på när man skapar en dashboard. Den ska konstant visa upp lättförståelig data:

  • Genom att konstant visa upp datan ger vi medarbetarna möjligheten att titta och agera på datan när de själva vill och har tid till det.
  • Att göra den lättförståelig handlar om hur hjärnan processar och behandlar data. Datan måste vara lätt att konsumera så att mottagaren tar den till sig.

Så skapar ni en bra dashboard

Välj verktyg

Först behöver ni välja verktyg. Linus tar upp de verktyg som vi främst brukar använda på WGP, nämligen Geckoboard och Google Data Studio. Båda har sina för- och nackdelar:

Verktyg dashboards.png

Vilket verktyg ska ni då välja? Är ni i startgroparna och ska göra egna dashboards? Eller har ni krav på att läsa in data från flera eller egna datakällor? Då är Geckoboard rätt för er. Om ni däremot redan är väldigt duktiga och begränsade till Googles egna tjänster bör ni kika på Google Data Studio. Det kommer hända väldigt mycket med Data Studio framöver.

Börja bygga er dashboard

När ni börjar bygga en dashboard bör ni checka av följande:

Målgrupp

Ni behöver förstå målgruppen. Vem ska se datan och vad är relevant för dem att ta del av? Och ”alla” är ingen bra målgrupp. Gör då istället fler och nischade dashboards.

Typ av dashboard

Bygg en av följande två typer av dashboards:

Olika+typer+av+dashboards.jpg

Skala av 

Skala+av.jpg

Logisk gruppering av data

Säkerställ att ni grupperar datan på ett logiskt sätt så att det blir tydligt för målgruppen och lätt för dem att till sig av datan.

Design

Att designa en dashboard handlar inte om att den ska vara snygg, utan om hur vår hjärna fungerar. Vi tolkar färger på olika sätt, där till exempel grönt signalerar något som är bra och rött signalerar något som är mindre bra. Använd också helst en mörk bakgrund, det gör skärmen lättare att titta på. Och vad gäller text bör ni tänka på följande:

Text+och+typsnitt.jpg

Om ni har kommit så här långt har ni antagligen lyckats få till en eller några dashboards som ger goda insikter om ert marknadsföringsarbete. Stäm av med alla inblandade efter en tid. Hur fungerar era dashboards? Är det någon data ni saknar? Kan visualiseringen bli tydligare?

Tveka inte att höra av dig om du vill ha hjälp att sätta upp dashboards eller ta ert analysarbete till nästa nivå. Välkommen att mejla oss och boka ett möte.